fredag 21 november 2008

Snön faller i Malmö


Men nog för varmt än för att snön ska lägga sig.

Som vanligt i Malmö.


Antingen kommer regnet och löser upp snön eller så smälter det av sig själv. Det farliga är när det till kvällen och natten fryser på och blir blixthalka. Snö i Malmö är antingen väldigt slaskig eller isande farligt så egentligen är det inget att se fram emot. Men vi hoppas ändå på snö här nere, för någon gång i vår barndom för länge, länge sedan fick vi faktiskt vara med om några dagars RIKTIG snö. Snö som gick att krama till fina bollar och göra lyktor av eller bollar att kasta på varandra. Riktig snö som man kan slänga sig i och göra änglar och snö man kan åka skidor i.


En gång i tjugoårsåldern satt jag och min kompis Sandra på ett ställe på Lilla torg och drack öl när vi plötsligt upptäckte att det snöade utanför. Snön var så där kramigt go och la sig som ett mjukt vitt täcke över hela torget. Vi började prata om hur vi som små gjort änglar i snön och plötsligt låg vi båda två på rygg mitt på torget och flaxade med armar och ben allt vad vi orkade. Människor som gick förbi tittade inte alls konstigt på oss (de var väl lika fulla som vi) utan tyckte det var en alldeles utomordentlig idé och plötsligt var hela torget fullt med vuxna människor som gjorde änglar i snön.


Men oftast blir det som sagt bara slask, en grådassig gröt som blir till isbollar istället för snöbollar.


Jag hörde för några år sedan en norrlänning, nyinflyttad till Malmö, som tyckte vi skåningar var så löjliga för vi inte kunde klara av vintern. Han hade sett på tv hur det blev kaos på vägarna med en massa olyckor, varje gång det råkade trilla ner lite snö här. Norrlänningen tyckte vi var mesiga som inte klarade av det och tyckte vi skulle åka upp till Norrland för att se på riktig vinter med både kyla och snö.

När jag pratade med honom några månader senare hade han ändrat sig. Han hade visst varit ute och kört på isiga vägar och fått känna av den salta, fuktiga, isande vind som går rakt genom märg och ben oavsett vad man har på sig. Vintern i Skåne och vintern i Norrland gick inte att jämföra men han föredrog den i Norrland.


Själv har jag aldrig varit i Norrland...så jag vet inte.


Länk för den som vill veta mer:

1 kommentar:

Lilla Eken sa...

Ja jösses, min mamma ringde mig mitt på dagen idag och skrek: Vi har snö i Ystad!!!
Hon pratade på i fem minuter och sen sa hon: Nej nu måste jag sluta, jag måste ringa din bror och berätta att det snöar!

Undrar om hon hunnit ringa hela släkten (i Stockholm) nu...

Jag har hört flera norrlänningar säga att de föredrar de 35 minusgraderna norröver hellre än Stockholms nollgrader också. Fukten i Stockholm gör att det alltid känns kallare än vad det är.

Ja, ja... tur att det inte är samma väder överallt. :-)
Hej hej o trevlig fredagskväll!/I.

Blog Widget by LinkWithin