onsdag 6 augusti 2008

Utmaning

I bakgrunden syns lite av en av våra bokhyllor hemma i Malmö - den bästa bilden med mest bokhylla vi kunde hitta. Den fina katten som sitter på fåtöljen är Sture.
Varför bokhylla? Förra veckan fick vi en utmaning av Lilla eken. Nu kommer svaren!


Fredrik:


1. Vilken bok läste du senast?

Det var en bok som jag egentligen borde läst för några år sedan... ”Konsten att fylla trettio” av Mike Gayle. Jag klarade av att fylla 30 utan att ha lästa boken, men utan tvekan hade den hjälpt mig då det begav sig. En läsvärd och rolig bok för alla utom de under 25.


2. Vilken bok skall du börja på härnäst?
Det vet jag inte än. Det brukar bli ett beslut i halv panik när jag är färdig med en bok. Jag måste nämligen alltid ha en bok i gång och ibland börjar jag på något som jag egentligen vet är hopplöst bara för att den råkade vara tillgänglig just då.


3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?


Det vet jag faktiskt inte, men skulle i vilket fall som helst inte våga avslöja om det vore så att det är övervägande manliga författare....4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?

Jag ser alltid till att veta hur många sidor en bok har. Det är en slags fix idé (som min far skulle uttrycka det) jag har. Normalt sett tänker jag nog mest på hur stor del av boken jag läst och inte hur många sidor som återstår. Om jag säger ”HURRA hälften” har jag misslyckats totalt och inte vågat avsluta läsandet i tid. Normalt sett offrar jag inte helig lästid på böcker som inte ger något innan man når hälften. Nu hamnade jag lite utanför frågan, men det får man säkert ;-) .


5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex. omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv.?

Det är nog oftast efter tips från vänner eller sambo.6. När blir en bok för lång?

När man undrar NÄR boken slutar istället för HUR boken slutar.


7. Läser du lika gärna på engelska som svenska?

Om boken är skriven av en engelskspråkig författare läser jag den gärna på engelska. Om så inte är fallet, läser jag helst på svenska.
8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?

Det måste vara ”The devil and Miss Prym” av Paulo Coelho. En fantastisk liten sak som både är saga och spänningsroman på samma gång.9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig?

Ja, det kan jag! Det gör jag alltid numera. Det finns alldeles för många bra böcker som jag vet att jag aldrig kommer att hinna läsa för att slösa tid på de som är tråkiga.


10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla?

Det har blivit väldigt mycket kokböcker. De är ju så vackra där de ligger på reabordet.....


Susanna:


1. Vilken bok läste du senast?


Jag läser flera böcker samtidigt. En bok kan vara jättebra men så kommer något emellan och plötsligt har jag börjat läsa på en ny bok. En bok kan ligga halvläst i flera år men när jag börjar läsa den igen så börjar jag där jag slutade och kommer alltid ihåg vad som hänt. Det är inte alla böcker jag gör så med men många, så därför vet jag inte riktigt vilken bok det var jag läste ut sist eftersom det blivit ett par påbörjade emellan. Om hörböcker (heter de väl..?) räknas så var det nog Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon, annars tror jag att det var Djävulen och fröken Prym av Paulo Coelho.


2. Vilken bok skall du börja på härnäst?


Svårt att veta nu. När jag känner för att börja på en ny bok kollar jag igenom bokhyllan om det finns någon som passar min sinnesstämning.. Jag köper fler böcker än jag hinner läsa så jag har en del på lager. Har precis köpt en ny bok: Everything Bad is Good for You av Steven Johnson som jag kanske börjar på när jag läst ut Paulo Coelhos The Witch of Portobello.3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?


Eftersom jag inte är hemma så kan jag bara svara vad jag tror. Jag tror att vi har flest manliga (gör ingen skillnad på kön när jag väljer bok – det har nog bara blivit så, kanske finns det fler manliga än kvinnliga författare överhuvudtaget i världen).


4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?


Nej, räknar inte ner men kan ju inte undvika att se hur långt jag kommit. Inget ”hurra” för att jag varit duktig på att läsa, mer en läsplanering som: ...nu har jag bara en tredjedel kvar så då kan jag lika gärna läsa ut den - om jag har tid.5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex. omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv.?


När det gäller böcker litar jag inte på recensioner eller människor jag inte känner. Väljer oftast en bok i tre steg. Det första är att jag antingen ser den och tycker den ser intressant (snygg) ut eller så tilltalas jag av titeln (jag är antagligen en väldigt ytlig människa ;-)). Efter det läser jag vad boken handlar om och till sist läser jag de första raderna i boken för att se om den har en rytm i språket som passar mig.6. När blir en bok för lång?


När den är tråkig eller skriven med ett språk som irriterar mig.7. Läser du lika gärna på engelska som svenska?


Läser helst på svenska eftersom det går snabbare, annars har jag inget emot att läsa på engelska.


8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?


Min kära sambo är medförfattare till ett par presentböcker, Du vet att du är svensk... och Du vet att du är man..., och jag har självklart tjatat om dessa för Gud och alla människor jag mött.
Annars finns det nog bara en bok som jag verkligen, verkligen plååååååågat mina vänner med. Alltid Amber av Kathleen Winsor.
När jag var i tidiga tonåren så lånade min mamma mig Alltid Amber som hon fått av sin mamma som hon i sin tur fått av sin syster. Jag älskade/älskar denna bok. Jag har läst om den många gånger och varje gång upptäcker jag något nytt. Jag ser Alltid Amber som en äventyrsbok för tjejer, kvinnor. Jag försökte övertala ALLA tjejer jag kände att läsa den – problemet var bara att den inte längre fanns att få tag i och just den boken jag har är så gammal och trasig att jag aldrig velat/vågat låna ut den, så jag kunde inte dela min läsupplevelse med mina kompisar.9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig?


När jag var elva-tolv år fick jag en sommar för mig att jag skulle läsa en av de böcker min äldre syster hade varit tvungen att läsa i skolan. Jag tyckte att detta var en bra förberedelse för mig inför högstadiet. Boken jag talar om var Martin Bircks ungdom av Hjalmar Söderberg. Jag läste och läste och läste denna tunna lilla bok men den ville nästan aldrig ta slut. Jag kanske tvingade mig själv att läsa ut boken för att den för mig då symboliserade vuxenlitteratur, jag vet inte, jag vet bara att efter den boken så läser jag aldrig ut en tråkig bok om jag inte måste. Antagligen var jag för ung för att uppskatta den boken men jag kommer aldrig att försöka läsa om den i vuxen ålder, bara jag hör namnet håller jag på att falla ihop av uttråkning.
Om jag börjar på en bok men redan efter ett par sidor tycker den verkar tråkig så läser jag ändå mellan 50-100 sidor innan jag tycker jag har tillräckligt mycket kött på benen för att kunna säga att den verkligen är tråkig eller dålig – och då kan jag lägga den ifrån mig med gott samvete och aldrig se åt den igen, tack vare Martin Birck och hans trista ungdom!


10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla?


Vi har rätt mycket faktaböker om allt mellan himmel och jord men tror ändå att skönlitteratur är överrepresenterat.


.

Vi skickar denna utmaning vidare till Pandorasask.


Länkar om du vill veta mer:


2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att läsa! (Måste ju ta mig till bibblan snart och låna Fredriks böcker nu då. :-))
Iann

Susanna sa...

Hoppas du tycker om dem! Jag tycker mansboken är roligast men det är nog för att man får lov att skratta lite åt män!

/Susanna

Blog Widget by LinkWithin