onsdag 15 april 2009

Testat min Ryska Spikmatta!

Nu har jag vågat prova spikmattan hela TVÅ gånger.

Det finns flera olika typer av spikmattor - mer om dem kan du läsa HÄR. Mattan jag har införskaffat kallas Rysk Spikmatta.

Varför? Ingen dålig fråga. Mitt svar blir: Nyfikenhet! Jag känner en som utbildar sig till massageterapeut och när vi började prata om spikmatta blev jag så nyfiken att jag bara var tvungen att köpa en.

Vad jag förväntar mig att få ut av mattan? Jag är ganska stel i kroppen men har sällan ont, tror mig sova gott om natten men är nästan alltid trött. Hoppas mattan ska mjuka upp mina muskler, göra så jag får mindre huvudvärk och bli piggare. Jag tror inte att det händer på en gång men efter regelbunden användning så kanske jag ser resultat om två-tre veckor.Dag 1 - Att våga prova

När man tar med ett finger på dessa plastpiggar gör det förfärligt ont så jag förväntade mig olidlig smärta men hade hört att detta skulle avta efter några minuter och att det då skulle bli varmt och skönt. Den ryska mattan är uppblåsbar och det stod att jag skulle blåsa upp den till högst en tredjedel. Hur mäter man det?

Jag satte mig på min yogamatta, satte alarmet på tio minuter(första gången ska man bara prova i tio minuter för att se kroppens reaktion) och placerade spikmattan där jag antog att den skulle ligga - kom på att jeansen kunde sitta i vägen, drog ner dem till knäna och sedan lade jag mig på spikmattan och bad till en högre makt att ingen skulle komma in och se hur dum jag såg ut där jag låg krampaktigt med bar överkropp och byxorna halvt nerdragna.

Det stack i hela ryggen men jag blev förvånad över att det inte gjorde mer ont. Jag låg inte behagligt alls men vågade inte ändra ställning eftersom jag var rädd att riva mig. Tror att jag blåst upp mattan för mycket. Snart blev det varmt och stickandet började vandra runt, först ett område vid ena skuldran, sedan längre ner på ryggen, den andra skuldran o s v Sen kom vår katt Sture (hans blogg hittar du HÄR) och började bita i mattan så jag fick försöka vifta bort honom, då trodde han att jag ville leka med honom och jag hade ett väldans bry med att hålla honom ifrån piggarna på mattan så han inte skulle skada sig. Plötsligt ringde klockan och jag förstod inte var tio minuter tagit vägen.

Det var skönt att bli fri från plastpiggarna. Först kliade det lite - ungefär som när man tar av sig strumpor som suttit för hårt åt en arbetsdag. Jag kände mig lite mjukare i ryggen men framförallt kände jag mig mycket piggare.Dag två

Först tog jag bort den mesta av luften ur mattan och bestämde mig för att prova den i sängen istället. Skickade ett sms till Fredrik (hans blogg hittar du HÄR) att det fanns en anledning till att jag låg halvnaken, ensam i sängen. Så satte jag klockan på tjugo minuter och lade mig sedan på spikmattan. Idag stack det mer och blev varmare än igår. Plötsligt kom Fredrik hem och jag skrek till honom:

-Jag ligger här inne, på spikmattan! Välkommen hem!
- Hur länge ska du ligga där?
- Några minuter till bara, klockan ringer nog när som helst!

Då fick Sture för sig att hoppa runt på mig och jag klarade inte av att ligga på mattan längre utan steg upp och tittade på klockan. Något var fel! Klockan hade inte ringt när den skulle, jag hade ställt den fel. Jag fick mig en chock - det visade sig att jag hade somnat och legat på spikmattan i 45-50 minuter.

För några dagar sedan fick jag ont i ländryggen pga att ha hjälp Fredrik med att lägga golv - detta onda har inte försvunnit, det har blivit bättre men det tror jag det blivit även utan mattan. Tror att det skulle kunna bli bättre med mattans hjälp om jag rullat ihop en handuk och lagt under mattan just vid det området, men det får jag experimentera med i morgon. Vad jag däremot tror att spikmattan hjälp mig med är att bli piggare - ett stort plus.

Jag ska fortsätta att använda den regelbundet och lovar berätta mer om den om ett par veckor.
2 kommentarer:

Anonym sa...

Men på vilket sätt ska man bli piggare? Ökad cirkulation?
(Ja, jag ska gå in och läsa på länken du gav också!)

Kan just tänka mig hur kul Sture tyckte det var. Så fort jag lägger mig för att jag t.ex har ont någonstans, eller en begynnande migränattack, då står det 2-4 stycken och ska HOPPA på mig. ;-)

Hur som helst så är du modig som provar nytt.

Hoppas att ni får fint väder här i veckoslutet. Jag sitter och väntar på minusgrader. Ganska skönt att det blir ett avbrott, så man hinner med lite inomhusfix också. Och så är det så tråkigt när våren kommer allt-på-en-gång...
Kram från Iann

Anonym sa...

Hej,
det är inte många känner till vad rysk spikmatta egentligen är och dennes uppkomst.

Blog Widget by LinkWithin